Idén még nem voltam Ausztriában mászni, ezért már vártam ezt a napot. Úgy alakult, hogy mindhármunknak, az Erikának és az Ildinek is az volt a jobb, hogy csak egy napra menjünk ki, de ez egyáltalán nem volt fárasztó: este 8-ra már otthon is voltunk. Kifelé még a reggeli pára ijesztgetett, de aztán egész nap ragyogó idő fogadott minket.

 

1. mászás: Pittentaler

 

Ez az út sincs messze a népszerű kelet osztrák mászóhelyektől (Rax, Hohe Wand). Az A2-S6 találkozásánál fekvő Gleissenfeldben található Türkensturz (Törökugrató Szikla) sziklafala volt az első cél. Maga a mászóút kb közepesen nehéz, az Osztrák Alpok könyvbeli leírással ellentétben az elején a létra után azonnal van drótkötél biztosítás végig. Rövid, de izgalmas út, ragyogó kilátással a falura és a környező ikonikus hegyekre. Fönt a várromokon autentikus a félhold.

 

2. mászás Wildenauer

 

Délre át is értünk a Hohe Wandra, ahol a Gebirgsvereinsteig (ÖGV) - Wildenauert néztük ki. Az előbbit 2-3 éve építették, és rendkívül népszerű. Hosszú, és meglehetősen nehéz, erős karizmokra van szükség. A két út közel van egymáshoz, a Wildenauer tetejéről jól rálátni az ÖGV utolsó harmadára, bár most a fáktól nem láttam a függőhidat, amit a múltkor igen. Már fölfelé menet is látszott, hogy sokan függnek a falon, és amikor odaértünk, nagy volt a torlódás. Én ezért úgy döntöttem, hogy inkább a Wildenauert választom, hátha ott kevesebben lesznek. Ez a tervem bevált, mert ott csak páran készülődtek, és előttem sem látszott senki. Később egy ötfős, kötelekkel mászó csapatot értem utól. Miattuk kellett középen várnom 5 percet, aztán két embert meg is előztem. Igazából nem zavartak a köteleik. Mikor fölértem, és átnéztem az ÖGV-re, láttam, hogy ott milyen lassan haladnak. A nehezebb részeknél sok volt az ácsorgás. Biztos voltam benne, hogy megelőztem a lányokat, és valóban még vagy egy negyedórát kellett várnom, hogy föltűnjenek. Így viszont tudtam néhány képet készíteni róluk akcióban. A Hubertushausban is akkora volt a tömeg, hogy a meleg kaját csak 45 perccel későbbre tudták volna elkészíteni, így erről az élvezetről lemondtak a lányok.