Túra beszámolók

Nyugati parti nemzeti parkok

2017 január 28.

2017 01 28 Kečka-Donovaly hótalpas túra

Mivel a múlt heti túra remekül sikerült, és az idő megint nagyszerűnek ígérkezett, valamint még nálam voltak a hótalpak, ezért ezen a szombaton is elutaztunk hótalpazni. Ezúttal a Dagi kutya is velünk tartott. Most a már többször mindkét irányból bejárt utat választottuk: Korytnica kúpeléből föl a Kečkához, majd le Donovalyba. Odafelé még Zólyom előtt kicsit meglepődtünk, amikor a hőmérő -20 fokot mutatott, de Donovalyban már melegebb volt, a napon (ami egész nap sütött) pedig még inkább. Fönt a gerincen néha kicsit fújt a szél. Útközben találkoztunk a Roli-túrás csoporttal.

2017 január 22.

2017 01 21 Majerová skala hótalpas túra

Az idén semmiképp sem szerettem volna kihagyni a hótalpas túrát (mint tavaly), ezért viszonylag korán elkezdtem szervezni, de így is csak indulás előtt két nappal sikerült a hótalpakat lefixálni, igaz rendkívül kedvező feltételek mellett.

Végül öten vállalkoztunk az útra, ami egy két évvel ezelőtti áprilisi kutyás túra (Tibi, Gabi + 2 kutya) megismétlése volt a Nagy-Fátrában két új résztvevővel, de most ebek nélkül. Az idő végig a lehető legjobb volt: sütött a nap, nem fújt egy leheletnyi szél sem, így a hőérzetünk fölfelé menet vagy 15 fokkal több a valóságosnál. Ennek megfelelően egész nap egy ingben voltam, a Tibi pedig egy polóban. A hó kb 50 cm mély, egy nyomvonalon járt, így hótalp nélkül is föl lehetett jönni, de azzal azért sokkal könnyebb. Kivéve a Lacinak, akin most volt először az eszköz, és negyedóra után le is vette. Egy olyan hely akadt, ahol előnyben volt: meredek részen csak egy bakancsnyom volt jegesen kitaposva, ahová a hótalp nem fért be. Ott szenvedtünk, de belefért.