A jó időt kihasználva sikerült még egy ausztriai mászást megszervezni a hosszú hétvégén. Eredetileg az Eisenerz környéki utak voltak célkeresztben, de végül odafelé a Hochlantschra tartó ferratát választottuk, míg másnapra a már délben esőt ígérő Eisenerz helyett a Mariazellhez közeli kletterparkba mentünk. Mindkét döntés jónak bizonyult, az időjárás a kegyeibe fogadott minket (is).

 

1. nap Franz Scheikl Klettersteig a Hochlantschra (1720)

Nyáron már jártam a Hochlantschon, amikor a Medveszurdok bejárása után fölmentünk a csúcsra. Akkor realizáltam, hogy ide ferratán is föl lehet jönni, és most jött el a lehetőség. Szerencsére térkép nélkül is könnyen megtaláltuk a parkolót. Innen kb 40-50 perces emelkedő erdei út vezet a beszálláshoz. Az út B-C-s nehézségű, élvezetes. A végén van egy elágazás: lehet menni a kitett gerincen (C-D) vagy a vízmosásban (A-B). Persze miután fölmásztunk a nehézen, visszajöttünk a könnyűn, hogy újra fölmászhassunk a legnehezebb részen :) Visszafelé megnéztük a kápolnát, ahol rengeteg mécses égett érthető okokból. A szállás Sankt Michaelben volt közvetlenül a Mura egyik mellékfolyójának partján, de a zubogás zaja nem volt zavaró.

 

2. nap Tristans Kirchbogen Steig a Wegscheidnál

A szálláson (látva az esős előrejelzést Eisenerzre) lázas keresgélésbe kezdtünk, hogy hol lesz jobb idő. Végül a Mariazell melletti Kletterparkra esett a választás. Többek között azért is, mert itt két (igazából kettő és fél) út is van egymás mellett. A helyszínen derült ki az Anikó számára, hogy ő már járt itt az egyik úton, ezért most a másikra mentünk föl. Ez szintén B-C-s út, technikailag egyáltalán nem nehéz, végig rengeteg beépített lépéssel. A nehézségét inkább a kitettsége okozza: fejben el kell viselni, hogy a majdnem függőleges falon kell fölfelé mászni. Az út vége nagyon látványos: egy hatalmas hasadékon kell átmászni (bemászni, a belső falán föl, majd fönt a lyukon ki) hasonlóan a Tordai-hasadéknál lévő úthoz. A hasadékban egy farönkhídon kell átmenni az egyik falról a másikra. Nagyon látványos. Legközelebb a másik utat is megmásszuk, ahol (többek között) egy hosszabb kötélhágcsón kell a kidőlő fal előtt mászni.